eK0n0mi taK seriU$ d/h ekonomitakserius@blogspot.com

September 28, 2008

I am Investor: FINALLy

Filed under: Uncategorized — bumi2009fans @ 1:03 pm

I am Investor: FINALLy

apakah sejarah bearish trend berkepanjangan akan berubah beneran? well, god only knows…

Iklan

September 20, 2008

reksa dana saham emang buruk saat ini…

Filed under: Investasi Reksa Dana — bumi2009fans @ 3:38 pm

jika dibandingkan NAB 28 Desember 2007:
REKSA DANA SAHAM
fortis ekuitas
28 desember 2007: 10.202,65
19 september 2008: 6.613,91 GAIN: -35,17% (NGERI….)
manulife saham andalan:
28 desember 2007: 1.028,96
19 september 2008:709,19 GAIN: -31,08% (ASTAGA….)
manulife dana saham:
28 desember 2007: 6,845,53
19 september 2008:4.686,46 GAIN:-31,54% (ANCUR…)
phinisi dana saham:
28 desember 2007: 11.989,75
19 september 2008:8.465,59 GAIN:-29,39% (PUZZINGG…)
schroder dana istimewa:
28 desember 2007: 2.956,45
19 september 2008:2.183,96 GAIN:-26,13% (MENGGIGIL…)
schroder dana prestasi plus
28 desember 2007: 13.379,55
19 september 2008:9.862,03 GAIN:-26,29% (MERINDING…)
karena gw baru punya, maka dibandingkan dengan tgl masuknya
pnm ekuitas syariah
30 april 2008: 1.422,5
19 september 2008: 980,3 GAIN: -31,09% (SADIS)

REKSA DANA CAMPURAN (saham+obligasi/surat utang)
manulife dana campuran:
28 desember 2007: 3.659,75
19 september 2008:2.857,46 GAIN: -21,92% (SESAK NAFAS..)
schroder dana terpadu II:
28 desember 2007: 1.571,34
19 september 2008:1.381,96 GAIN: -12,05% (BUSET, TERKECIL MINUSNYA)
reksa dana pnm syariah
13 maret 2008: 2.865,47
19 september 2008:2.269,74 GAIN:-20,79% (NYERI DADA…)

INDEKS HARGA SAHAM GABUNGAN BURSA EFEK INDONESIA:
28 desember 2007: 2745 (desimal dihilangkan)
19 september 2008:1891 GAIN:-31,11%

gw mah emang uda pasrah waktu memasuk 2008, karena gw uda liat data2 n komentar para ekonom luar dan dalam negeri yang sangat seragam: BEARISH, jadi gw ga salah di awal taon uda berkomentar: (klik aja link ini)
ocehan-prediksi-gw-bener-ga

September 19, 2008

capres sami mawon…

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 3:41 pm

The media is turning the news into a presidential video game. “Hurricane Ike” or “Wall Street Meltdown” appears onscreen, and the media boots up Barack Obama and John McCain to see how well they talk the problem. Mostly they are speaking gobbledygook about things they barely understand. Whatever a credit default swap is, I’m against it. The public is left to wonder if they are voting for a commentator in chief or commander in chief.

The credit-market turmoil is serious, but no campaign has the information Treasury or the Fed are using to work the problem

… about they barely understand … 2 capres amrik itu sama2 tak berguna … tidak ada satu pandangan mereka yang bisa digunakan oleh the Fed dan menkeu, karena mereka tidak menguasai ekonomi makro dan mikro secara memadai untuk sebuah negara …

… kasus yang sama (gw kuatir) juga terjadi dengan para capres di indonesia … pada saat krisis ekonomi seraksasa sekarang, sulit mencari masukan yang sungguh2 serius, apalagi dari para capres yang memang ilmu ekonominya terbatas … bahkan sang incumbent sekalipun yang doktor ekonomi pertanian pun juga ga bisa mengatasi persoalan kenaikan harga energi dan kesejahteraan sebagian besar rakyat jelata … gw kuatir, siapa pun capresnya di amrik atau di indonesia tetap aja pake slogan iklan: minumnya teh botol s**** … he3 …hix

Wow, US$500 Milyar dikasih gitu aja …

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 12:14 am

itu kata sumber berita di cnbc bilang … uang itu mau dipake untuk membeli aset2 bank yang busuk (he3 … ibarat ayam gelonggongan atau ayam suntik air mau dibeli untuk diterapi biologis sehingga bisa dijual dengan harga bagus lagi… he3.. analoginya masuk akal ga ya …) … bank2 besar amrik khan punya aset properti hasil kemacetan kredit perumahan yang begitu raksasa, sekarang semuanya mau dibeli oleh gabungan pemerintah n bank sentral amrik yang didukung oleh senat dan konggres amrik … well, bursa global menyambut gembira … kita liat aja deh …

TAPI:
Backlash Against Bailouts Grows on Capitol Hill, Wall Street

By Matthew Benjamin and Brian Faler

Sept. 19 (Bloomberg) — Amid calls for the government to take stronger measures to stabilize financial markets, some former Federal Reserve officials, lawmakers and Wall Street executives are saying too much has already been done.

“Every time they intervene, they do more harm than good,” said Peter Schiff, president of Euro Pacific Capital in Darien, Connecticut, a brokerage that manages $1 billion.

… kalo diperhatikan sejak Agustus 2007, intervensi the Federal Reserve memang komplikatif, artinya mengurangi satu tekanan tapi menambah tekanan yang lain; misalnya, menurunkan suku bunga pinjaman, malah memperberat tingkat inflasi terutama akibat us dollar index yang rontok sehingga harga2 komoditas impor global menjadi sangat mahal …

Critics of the rescues agree that government actions, such as those that prevented the failures of Fannie Mae, Freddie Mac and American International Group Inc., can’t postpone the inevitable worsening of housing and financial markets. They say the bailouts by the Fed and Treasury also encourage future reckless risk-taking by investors.

… mungkin karena praktek “bail-out” ini lah maka praktek bank besar yang mau kolaps menjadi lebih cepat juga …

“If we don’t stop now, there will be no end,” said Gerald O’Driscoll, a former vice president of the Dallas Fed and now a scholar at the Cato Institute in Washington. He joins Vince Reinhart, former director of the Fed’s monetary affairs division, and Marvin Goodfriend, a former official at the Richmond Fed in questioning the market interventions.

… maksudnya semua bank besar akan minta dibail-out aja lah daripada pusing2 mikirin n ngelakonin proses pemulihan yang pastinya luar biasa beratnya … dengan kata lain, kenakalan para debitor kecil menular menjadi kenakalan para bankir sehingga kerusakan dari kredit perumahan menjadi kerusakan badan2 finansial …

They’re getting support from Republican lawmakers, who are stepping up their efforts to put a halt to further rescues. Yesterday a group of 100 lawmakers released a letter asking Fed Chairman Ben S. Bernanke and Treasury Secretary Henry Paulson to “refrain from conducting any additional government-financed bailouts for large financial firms.”

… cemburu? atau pertimbangan yang amat wajar dan sehat? rasanya kalo orang2 sehebat itu dan sebanyak itu, mungkin harus dipertimbangkan matang-matang oleh the fed n menkeu amrik …

`Let the Markets Work’

“We may just be prolonging the housing slump,” said Congressman Scott Garrett, a New Jersey Republican. “We should let the markets work.”

… lagi-lagi, keynesian dan antikeynesian saling berbenturan, tapi dalam situasi sdm, sdm, sdm, mungkin tidak terelakkan perlu tindakan amat darurat raksasa …

SEPTEMBER = semoga bener2 bulan terburuk …

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 12:14 am

Worst month for stock investors? Definitely September

… gw inget ada komentator yang bilang bahwa sepanjang sejarah bursa saham amrik, september adalah bulan terburuk … kalo di penanggalan taoisme atau tridarma maka bulan terburuk adalah agustus, ketika dewa2 jahat turun ke bumi, begitu katanya … september di indonesia, juga bukan merupakan bulan yang selalu baik karena peristiwa terorisme yang berpengaruh ke bursa, tetapi secara umum bukan bulan yang terburuk … well, baca aja dulu terus deh …
By Jack Sirard
THE SACRAMENTO BEE

August 28, 2005

Ever since Black Thursday and the stock market crash of 1929, October has been considered the grimmest month of the year for investing.

But on Wall Street, where timing can be everything, October may not be the horror story that so many investors have long believed.

Instead, analysts who study the historical markets say the worst month is actually September, just a few days away.

… sejarah berulang: kehancuran indeks dow jones dkk secara global di september 2008

Financial adviser Clem Chambers, who has been studying the market for years, says historical market patterns can provide a few profitable clues.

For instance, almost everyone knows that the market always tanks during the dark and scary month of October, right?

“Most definitely wrong,” says Chambers, whose London-based Internet company, http://www.ADVFN.com, provides financial advice to 500,000 users worldwide.

“October has been a disaster now and then, but overall it’s been fairly quiet. September truly is the worst month for investors,” he says.

… jadi Oktober adalah bulan yang tenang … setelah rusuh di september, oktober adalah saat untuk menenangkan pikiran dan mengembalikan fokus pada keuntungan dan keberuntungan …

Advertisement
In September, on average over the last 20 years, the Nasdaq has fallen 1.55 percent, the Dow Jones industrial average by 1.3 percent and the S&P 500 by 0.95 percent.

… jelas, september 2008, rata2 anjoknya indeks di bursa amrik bisa melebihi angka2 tersebut …

By contrast, the much-maligned month of October consistently ends in profit – albeit a small one.

… well, sebuah prediksi bersejarah yang sangat ditunggu-tunggu pasar neh … he3

“While some might argue that the market’s plunge after the attacks of Sept. 11, 2001, plays a large role in the trend, our research shows that even if you take that year out of it, September is still a down month,” Chambers says.

The question, of course, is why.

“One reason for it,” he says, “might be that investors are returning from their vacations and need to sell stocks to pay for it. We certainly believe that’s the case in markets like France where the long summer holiday is so popular.”

… he3 … ternyata liburan menjadi alasan utama … liburan adalah saat buang2 duit atau buang sial kale … lalu pas masuk bursa lagi, malah jualan / fire sale saham buat ngisi kantong/dompet lagi …

In addition to the seasonal selling pressure, Chambers notes that institutional investors use September to clean up their books as they close out the third quarter and position their portfolios for the end of the year.

… atur2 komposisi saham, karena masih ada kesempatan mendekati akhir masa transaksi tahunan, yaitu Q3 … jadi, kalut di mana2 …

“When they’re examining their portfolios, the first decision always revolves around what to sell, rather than what to buy,” he adds. “It’s almost as if they are seeing more profit potential later in the year” and want to unload their losers in September.

If September is a disaster, December and January may offer the best opportunities for investors.

… nah, desember di indonesia bener2 bulan baik biasanya … karena window dressing dan juga karena laba emiten bisa diketahui … sedangkan januari terkenal dengan panggilannya sebagai January Effect (saat orang pulang liburan … lagi2 liburan … terus beli2 … bukan jual2 seperti di september yaow… )

Over the years, investors have come to expect that a new year is a good time for investing. That’s because there’s always a lot of market optimism, particularly in the first two weeks.

But as more investors have come to bank on the so-called January effect pushing up stocks, Chambers says, they’ve been buying more in December, lifting stock prices ahead of the new year.

Another factor that may be contributing to a December boost in prices is “bargain hunters who are looking for cheap stocks as year end approaches,” he notes. “That can create a little more momentum in the market in a positive way.”

Seattle money manager Paul Merriman points out that there “has been a ton of work done on the seasonality of the market and it seems to pay off.”

As a money manager, Merriman says he has used the calendar at times “to overweight a portfolio in stocks or bonds and its added value” to his managed portfolios.

… jadi, peristiwa sejarah juga penting sekali dalam pengambilan keputusan bagi investor atau manajer investasi … september adalah bulan terburuk, desember bulan terbaik …

“The reason that the market tends to rise in October and then begins to skid in April is largely due to the flow of money,” he says. “People get year-end bonuses that they invest in December and January, and they either wait until December to fund their IRAs or do it first thing in January.”

… hmmm, di indonesia ada THR, bisa kah itu berpengaruh positif terhadap bursa? well, sangat dinantikan dong …

On average, Chambers says, the bulls run from October through January and investors can use that strategy to make a reasonable return on their money.

… he3, ini sangat menarik, apakah bearish period will end this september 2008? seru banget neh .. sejarah semoga berulang deh … welcome bullrun, watch out all matadors

Chambers, who moves money in and out of the market in the blink of an eye, says studying market averages is like Investing 101 for serious investors.

“It’s a place to start and one way to get ahead of the average investor,” he says.

Long-term, buy-and-hold investors don’t really care what year it is, much less what month it is, Chambers notes. “But if you want to be an active investor, we think this (banking on specific months) is a good place to start. It is at least a starting point in becoming a more sophisticated investor.”

… he3, doi juga membedakan antara investor jangka panjang, yang ga usa mikirin bulan baik atau bulan buruk; dengan investor jangka pendek yang selalu cari2 alasan apa aja untuk menentukan strategi yang akan digunakan …

Chambers, who trades up to $100 million a month in 30-second time frames, believes investors should be diversified in the stocks they own and the strategies they use. And he’s not afraid to recommend leaving some room for a bit of experimentation.

“You should always have some money set aside for speculation. It keeps your interest up and it can teach you a few new tricks about investing

… he3 spekulasi juga membuat hidup ini lebih bergairah katanya … dasar …

btw, ada info lain neh di: http://www.moneychimp.com/features/monthly_returns.htm
ada tabel yang interaktif … coba maen2in deh …

ternyata sama:
From the results, it looks like some months really are significantly better than average. November through January is a particularly strong stretch; and September is the “danger” month, with an overall negative return. Surprisingly, October shows positive returns on average, although October 1987 is pretty hard to forget.

keynesian tested …

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 12:14 am

John Maynard Keynes [ˈkeɪns], 1st Baron Keynes of Tilton (Cambridge, 5 Juni 1883 – Sussex, 21 April 1946) adalah seorang ahli ekonomi Inggris. Ide-idenya yang radikal mempunyai dampak luas pada ilmu ekonomi modern. Ia terutama menjadi terkenal dengan karyanya; The General Theory of Employment, Interest and Money (1936) yang merupakan reaksi terhadap Depresi Besar Amerika Serikat pada tahun 1930-an.

Dalam karyanya Keynes menulis bahwa Pemerintah kadangkala harus menstimulasi pertumbuhan ekonomi, terutama pada saat konjungtur lemah.

Pemikiran dan filsafatnya biasa disebut dengan istilah Keynesianisme

… wikipedia menulis hal di atas … memang situasi terburuk setelah great depression saat ini sangat membutuhkan intervensi telanjang pemerintah dan bank sentral… benar2 gila2an campur tangan pemerintah dalam sistem kapitalisme yang mengandaikan free market dan supremasi modal saat ini … sekali lagi menunjukkan bahwa ada batas yang seharusnya dibuat dengan sengaja untuk mencegah megalomaniak memonopoli sempurna pasar atau mendekati sempurna … pasar yang tidak elastis membuat kerentanan sistem ekonomi masyarakat global … terbukti justru bank2 raksasa yang merusak pasar kapital dan menyeret superbody untuk menyelamatkan mereka … sebuah ketidakadilan jaman dan masih akan berlangsung terus selama hegemoni geopolitik tetap berpusat di sebuah negara, siapa pun negara itu … hix

gw mulai ngeblog taon 2007 gara2 Milton Friedman wafat … MF amat mahsyur sebagai ekonom yang paling berpengaruh di amrik semasa hidupnya … nah menurut seorang ekonom di http://www.fee.org/Publications/the-Freeman/article.asp?aid=3449:
Friedman is known as the leader of the Monetarist opposition to the Keynesian revolution. According to Friedman, monetary policy (manipulation of the money supply and interest rates) influences economic activity far more than fiscal policy (taxes and government spending). Yet it must be remembered that monetary and fiscal policies are both forms of state intervention in the economy. Accordingly, some free-market advocates see Keynes and Friedman as partners in crime.

Granted, Friedman, as opposed to the Keynesians, favors a strict limit on monetary growth. Yet even Friedman occasionally succumbs to interventionist fever. Late last year he endorsed this remedy for Japan’s sluggish economy: print more money. Apparently Friedman felt that the easy-money policy in effect in Japan since 1994 (recent M1 was growing at 9.9 percent, M2 at 4.3 percent) was insufficient. “The surest road to a healthy economic recovery,” he wrote, “is to increase the rate of monetary growth.” What about tax relief, deregulation, and open markets? Friedman failed to list any of these options,[6] Undoubtedly he favors these remedies, but the article rekindled the old accusation that “only money matters” to Friedman.
Friedman the Anti-Keynesian

I have to admit that, like many free-market economists, I am surprised by these findings and the favorable comments Friedman has made about Keynes. I’ve always viewed the leader of the Chicago school as strongly antiKeynesian. His Monetary History of the United States clearly contradicts Keynes’s contention that the capitalist system is inherently unstable.[7] The book shows that the Fed’s inept policies, not free enterprise, caused the Great Depression. Friedman’s permanent-income hypothesis modifies Keynes’s consumption function and undermines the case for progressive taxation. His natural-rate-of-unemployment doctrine denies any long-run trade-off between inflation and unemployment (the Phillips curve). In Capitalism and Freedom, Friedman challenges the effectiveness of the Keynesian multiplier and declares that the federal budget is the “most unstable component of national income in the postwar period.”[8] And, as early as 1963, he labeled as “erroneous” the Keynesian proposition that the free-market economy an be stuck indefinitely at less than full employment.[9]

So where does that leave us? In one of the more controversial contributions to my edited volume Dissent on Keynes, Roger Garrison of Auburn University asks, “Is Milton Friedman a Keynesian?” Garrison contends he can argue it either way. Indeed. Yet, in the final verdict, I can’t help but think that Friedman, as an open-minded scholar, is willing to investigate and test all theories, no matter their source, and this methodology has gradually led him to discard most of Keynesianism. As he himself has written, “I have been led to reject it . . . because I believe that it has been contradicted by experience.”[10]

… sulit mengatakan MF prokeynesian atau antikeynesian, mungkin bole dibilang pragmatis kontekstual keynesianistic … he3 … rumit yaow … anjuran2 ekonomiknya memang sudah menjadi catatan sejarah, termasuk salah resep mungkin saja … pergumulan MF bisa diterjemahkan sebagai pergulatan pemikiran para bankir sentral saat ini juga … tapi kayanya para bankir itu pada kebablasan sebagai keynesian … malah Roubini memanggil Helicopter Bernanke sebagai Comrade Bernanke … sebuah julukan yang tidak pernah dipersandingkan dengan Alan Greenspan tentunya

September 18, 2008

YES!!!!!!!!!

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 9:40 am

the HAND has came to the market again today … oh Lord, nice green among the lousy reds around the regional markets … Indonesian stock index closes at 1787, approximately 17 points up … i realized the HAND coming to the market as an Early Santa Claus Arrival at 1330 this afternoon … minute by minute the index went up from minus 52 points something since then … since then i fell in sleep … i enjoyed my nap (ooopss … he3) … Santa will always come when the son sleep tightly for sure … he3 … thanx HAND, great job SANTA!

Investor domestik tahan indeks

JAKARTA: Serbuan pemodal lokal terhadap saham-saham BUMN menahan jatuhnya indeks dari kepungan sentimen negatif yang membuat mayoritas bursa di kawasan Asia Pasifik melemah.

Indeks harga saham gabungan (IHSG) Bursa Efek Indonesia yang pada sesi pagi sempat terkoreksi tajam akhirnya menguat tipis sebesar 17,78 poin ke level 1.787,67.

Kepercayaan investor domestik itu mendapat dukungan pemerintah dan Bank Indonesia (BI) yang dalam tiga hari terakhir ini mendorong emiten pelat merah melakukan buyback.

Please come, Invisible HAND…

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 1:44 am

Indeks “Jebol” Ngekor Regional
Kamis, 18 September 2008

Jakarta (Indofinanz) – Wall Street dan regional merah membara tergerus aksi jual akibat meningkatnya kecemasan bakal adanya “gelombang” kejutan di sektor finansial. Buruknya performa bursa global berimbas ke Jakarta dimana Bursa Efek Indonesia hingga pukul 09.54.39 waktu JATS sudah tercukur hignga 27,576 pts menjadi 1742,318 dan sempat ke posisi terendah 1.710,27. Nilai transaksi mencapai 580 milyar dengan jumlah saham yang berpindah tangan sbanyak 476 juta. Tercatat 21 saham mengalami penguatan harga, 87 saham mengalami penurunan harga dan 17 saham tak bergerak.

… merah sepanjang 5jam 29menit … tiba2 positif (he3 ekspektasinya lho), di menit terakhir jam 1559 hari ini, mungkin ga yaow? … sang HAND kemana neh … moga2 baca blog ini juga yaow … he3

next please…

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 1:44 am

Who’s next? Hours after the US Federal Reserve threw an $US85 billion lifeline to American International Group, Wall Street workers took little comfort from the massive rescue and instead tried to guess who would get swept away next.

Even staff at Goldman Sachs, among the few investment banks largely unscathed by the credit crisis, signaled fear as the firm’s stock plunged.

”We’re all in this together,” said one Goldman employee who has been with the firm for six years and currently works in its asset management unit. She declined to give her name.

”We are still concerned since we work on Wall Street. We are not secure. Nobody is secure.”

… kemarin wall street mandi darah lagi … harga minyak dan emas berjaya … teroris juga unjuk gigi di yaman … bank sentral2 global masih mengguyur likuiditas di pasar keuangan, termasuk di indonesia … pemerintah lagi memanjakan rakyat dengan dana2 program, yang baru sekarang menjelang lebaran, yang cair … sungguh likuiditas buatan semu ini agak menyejukkan pasar, tapi kecemasan masih tinggi banget … begitu lah penyakit bursa keuangan global, investor lagi bosan dan buru2 mencari save haven … at the moment, no more high gain high risk … for sure, the cash is the king … gold is glittering, oil keeps thieving everyone’s pockets … untungnya ekonomi selalu mencari ekuilibrium baru, jadi, investor selalu punya cara menyelamatkan diri … sdm, sdm, sdm …

new york times headline:
Stocks Slump as Investors Run to Safety
Dow Drops 4% Despite Assurances From Government
By VIKAS BAJAJ 19 minutes ago
The financial crisis entered a potentially dangerous new phase as investors worldwide frantically moved their money into the safest investments, like Treasury bills.

… bahkan Time.com aja kebingungan liat krisis finansial sedahsyat ini:
If you’re having a little trouble coping with what seems to be the complete unraveling of the world’s financial system, you needn’t feel bad about yourself. It’s horribly confusing, not to say terrifying; even people like us, with a combined 65 years of writing about business, have never seen anything like what’s going on. Some of the smartest, savviest people we know — like the folks running the U.S. Treasury and the Federal Reserve Board — find themselves reacting to problems rather than getting ahead of them. It’s terra incognita, a place no one expected to visit.
,,, sampe2 nyebut krisis ini adalah daerah yang sama sekali gelap di pikiran mereka … mirip ketika Columbus nyampe di hindia barat pertama kalinya dalam sejarah orang eropa … sebuah kebingungan besar yang dihadapi dengan pengetahuan sendiri yang belum tentu tepat pendekatannya … bak orang2 buta meraba-raba gajah, ada yang bilang gajah itu panjang karena pegang belalainya, ada yang bilang gajah itu gemulai karena pegang telinganya, ada yang bilang gajah itu keras karena pegang gadingnya … dst dll… yang paling menderita adalah rakyat jelata

TAPI
… ada juga yang menyebut bahwa 5 taon lalu, Buffett sudah memperingatkan soal bahaya CDS bagi perbankan amrik :

But credit default swaps — complex derivatives originally designed to protect banks from deadbeat borrowers — are adding to the turmoil.

“This was supposedly a way to hedge risk,” says Ellen Brown, the author of the book “Web of Debt.”

“I’m sure their predictive models were right as far as the risk of the things they were insuring against. But what they didn’t factor in was the risk that the sellers of this protection wouldn’t pay … That’s what we’re seeing now.”

Brown is hardly alone in her criticism of the derivatives. Five years ago, billionaire investor Warren Buffett called them a “time bomb” and “financial weapons of mass destruction” and directed the insurance arm of his Berkshire Hathaway Inc (BRKa.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) to exit the business.

September 17, 2008

… huh, akhirnya the fed ikut Greenspan lage deh…

Filed under: Investasi Umum — bumi2009fans @ 1:37 am

AIG gets Fed rescue in form of $85 billion loan
Insurer to sell off businesses; a failure could ‘add to fragility’, Fed says
By Alistair Barr & Steve Goldstein, MarketWatch
Last update: 9:08 p.m. EDT Sept. 16, 2008Comments: 667SAN FRANCISCO (MarketWatch) — The Federal Reserve Board made the extraordinary move late Tuesday of authorizing an emergency, $85 billion loan to rescue troubled insurance giant American International Group Inc.
AIG had been on the brink of bankruptcy, as a private market solution to the giant insurer’s problem failed to materialize and the federal government had signaled a reluctance to bail out the country’s troubled financial firms.

… artinya, AIG di-bailout juga … mo istilahnya apa pun, itu artinya Greenspan benar! gw mah cuma nunut ama yang uda paling berpengalaman dah … gw tunggu goldman sach neh … gimana nasibnya …

… tapi lagi2 capres2 amrik ga ngerti sama sekali betapa parahnya krisis ekonomi amrik karena mereka bukan ekonom sama sekali … pasti pendekatan berbeda kalo capres adalah ekonom … sayang, ekonomi global sangat bergantung pada ekonomi amrik … jadi, kalo capres2 ini sama sekali menyerahkan pada the fed atau tim ekonominya (yang belum ketahuan orang dan sistemnya) maka arah ekonomi amrik bener2 makin ga jelas, karena yang menjalankan pemerintahan ekonomi sehari-hari adalah presiden dan tim ekonominya, bukan the fed … liat aja deh:
2 Candidates, 2 Approaches to Wall Street- NYT.com
The current financial crisis will leave the next president facing tough choices. While neither Barack Obama nor John McCain has offered a detailed plan, their records suggest they would tackle the issue in very different ways.

Laman Berikutnya »

Blog di WordPress.com.

%d blogger menyukai ini: